Eén boom, vier persoonlijkheden: het geurige verhaal van de bittere sinaasappel
Als de parfumerie een koninklijk hof was, zou de bittere sinaasappelboom of bigarade (Citrus aurantium) een machtige vorst zijn met een schandalig getalenteerde familie. Uit één enkele boom komen vier van de meest iconische ingrediënten in de parfumerie voort: oranjebloesem, neroli, petitgrain en bigarade. Ze zijn bloedverwanten (of beter gezegd: ze hebben dezelfde schors), maar ze hebben elk hun eigen persoonlijkheid.
Laten we kennismaken met de familie.
Oranjebloesem: de koningin van de verleiding
Oranjebloesem is de glamoureuze van het stel. Ze is zoet, bedwelmend en altijd iets te chic gekleed, als een vintage filmster die luiert in een wolk van wit kant en softfocusverlichting. Oranjebloesem absolue wordt gewonnen door middel van solventdistillatie uit de delicate witte bloemen van de bittere sinaasappelboom en is rijk, sensueel en romig. Het heeft bloemige noten zoals jasmijn, met een vleugje dierlijkheid onder de zoetheid. Net genoeg om het interessant te maken.
Vanwege zijn weelderige, volle karakter wordt oranjebloesem het meest gebruikt in bloemige of bloemig-amberachtige parfums, waar het romantiek en verfijning toevoegt aan de compositie.
Je vindt het luxueus verwerkt in parfums zoals
- Selene van Manos Gerakinis, vergezeld van jasmijn, viooltjes en een zoete pralinétoets.
- Flame and Fortune van Sarah Baker, met sensuele tuberoos en een unieke motorolietoets.
- Hesperia van WienerBlut: citrusachtig met wierook en buxus.
- Terraviva van Agatho, met citrusvruchten en bloemen op een houtachtige basis met oud en vanille.
Neroli: het propere, koele nichtje
Terwijl oranjebloesem zijde draagt, draagt neroli fris wit katoen. Technisch gezien komt neroli uit dezelfde bloem, maar wordt het gewonnen door stoomdestillatie, en dat ene aspect maakt al het verschil. Ze is groener, frisser, meer beheerst. Ze heeft iets sprankelends en licht bitter. Stel je sinaasappelbloesem voor die drijft in een gekoelde gin-tonic.
Historisch gezien was neroli-olie de geur van de aristocratie, beroemd gedragen door de 17e-eeuwse prinses van Nerola, die er haar handschoenen en badwater mee parfumde. We snappen het helemaal: neroli is verslavend. Helder, bloemig, licht zeepachtig, maar nooit saai.
Dankzij zijn sprankelende citrus-bloemige karakter schittert neroli meestal in citrusachtige geuren en frisse bloemengeuren, waar het vaak een stralende, luchtige topnoot brengt.
Vind neroli schitteren in:
- Cap Neroli van Nicolaï: met citrusvruchten, aromatische noten en eikenmos
- Flamenco Neroli van L'Orchestre Parfum, met cederhout en bigarade
- Libertine Neroli van Francesca Bianchi, waar de neroli is genesteld in een chypre-structuur met bergamot en eikenmos, met een dierlijke twist.
Petitgrain: de wilde herborist
Terwijl de bloesems druk bezig zijn om de show te stelen, werken de bladeren en twijgen van de bittere sinaasappelboom stilletjes aan hun groene magie. Maak kennis met petitgrain: kruidig, houtachtig, pittig. Als neroli champagne is, dan is petitgrain een ijskoude kruideninfusie met een vleugje citroenschil, geserveerd onder een olijfboom.
Petitgrain ruikt naar geplette groene bladeren en door de zon gewarmde schors — het is de belichaming van frisse lucht, schone was en een tuin net na een regenbui. Het brengt een droge frisheid die tegelijkertijd aards en energiek is.
Petitgrain vind je meestal in citrus- of groene aromatische geuren, vaak gecombineerd met kruiden of lichte houtsoorten.
Probeer Lightsource van Andrea Maack, met groene vijg, peper en kristalroos, of Villa Nellcôte van 19-69, met zachte bloemen en citrusvruchten.
Bigarade: de bittere bad boy
Tot slot is er bigarade: de olie die koudgeperst wordt uit de schil van de bittere sinaasappel. Deze olie is niet bepaald vriendelijk. Bigarade is sappig, scherp, licht bitter en edgy. Net als die vriend die je altijd de waarheid vertelt, ook al doet die pijn, maar op een goede manier.
Bigarade is helder, pittig en verfrissend bitter en voegt een scherpe sprankeling toe aan de topnoten van veel parfums. Het is vooral geliefd in de moderne parfumerie omdat het de zoetheid doorbreekt en een vleugje karakter toevoegt.
De pittige persoonlijkheid van bigarade maakt het een welkom ingrediënt in citrus-, aromatische en frisse houtparfums, perfect voor energieke zomergeuren of frisse, minimalistische composities.
Je vindt de gedurfde citruspunch terug in geuren als Tryst van Hiram Green en Flamenco Neroli van L'Orchestre Parfum.
Dus... zijn ze nu bloemig of citrusachtig?
Dat is het leuke: het hangt ervan af. Deze bittere sinaasappel ingrediënten vallen tussen twee categorieën in. Oranjebloesem neigt naar bloemig. Neroli is citrusachtig met een bloemige twist. Petitgrain? Groen, kruidig en pittig. Bigarade is pure citrus. Afhankelijk van welke van deze verwanten opduikt en hoe ze worden gebruikt, kan een parfum vallen onder de bloemige, citrus-, groene aromatische of zelfs ambergeurfamilies.
Met andere woorden, het is niet zwart-wit. Het is oranje (met vele tinten groen, wit en goud).
En om het nog moeilijker te maken: je vindt vaak meerdere leden van de familie in één parfum, die elk een aspect van de stamboom benadrukken.
Je komt 3 of meer familieleden tegen in het frisse California Blossom van Maison VIOLET, het contrasterende Symmetry van Sarah Baker, waar het gemengd is met oud, het volledig natuurlijke Tryst van Hiram Green en het zomerse Cap Néroli van Nicolaï.
Foto credits: Tyler Shaw op Unsplash